Waarom kokoswater gezond is? Dit zijn 5 goede redenen

  • Categorie: Gezondheid
  • 4 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
kokoswater

Vraag jij je af waarom kokoswater gezond is? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de gezondheidsvoordelen van kokoswater. Buiten het feit om dat het erg lekker is om te drinken, is het ook nog eens een echt toverdrankje voor jouw lichaam. Wil je weten waarom kokoswater zo gezond is?

Anders dan je misschien zou denken, is deze tropische noot toch écht een stuk fruit. Zo werden ze eerder alleen nog geserveerd op gezellige terrasjes in tropische gebieden, maar de kokosnoot wint ook in Nederland steeds meer terrein. Kokoswater mag niet verward worden met kokosmelk. Alhoewel het voor de hand ligt, zijn het toch echt twee verschillende drankjes. Kokosmelk wordt namelijk gemaakt van het vruchtvlees van de noot, terwijl kokoswater de pure inhoud is van de kokosnoot zelf.

Niet zo vreemd, want tijdens warme dagen is kokoswater een perfecte dorstlesser. Daarbij zorgt het water van de kokosnoot er ook voor dat we onze broodnodige vitaminen en mineralen binnenkrijgen. We geven je 5 goede redenen waarom je wat vaker kokoswater zou moeten drinken.

Kokoswater is gezond als je wilt afvallen

Als je een klein beetje op je lijn wilt letten, dan is het raadzaam om drankjes met veel suiker en calorieën te vermijden. Toch valt dat niet altijd mee gezien de meeste fruitdrankjes bomvol zitten met slechte ingrediënten. Kokoswater drinken is daarentegen wél super gezond. Daarnaast heeft kokoswater nog een fijne eigenschap als je op dieet bent.

Het geeft je namelijk een vol gevoel voor een langere periode, en daardoor heb je minder de neiging om te gaan snacken. Een kokosnoot bevat per stuk behoorlijk wat milliliter aan gezond kokoswater.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om hele kokosnoten te kopen, maar uit een pak is het misschien net zo makkelijk. Let er dan wel op dat je puur kokoswater koopt zonder toevoegingen van de fabrikant. Met slechts 48 calorieën per 250 gram is kokoswater dus heel gezond en verantwoord als je wilt afvallen.

Een goede hartgezondheid door het drinken van kokoswater

Ons hart is het kloppende centrum van ons lichaam. Natuurlijk is een goede hartgezondheid belangrijk, en daarom is het drinken van kokoswater zo gezond. Dit drankje helpt je namelijk om hartziekten te kunnen voorkomen door het cholesterol in je bloed te verminderen.

Daarbij is kokoswater ook gezond als je jouw bloeddruk wilt verlagen. Door de behoorlijke dosis aan kalium in het water van de kokosnoot helpt dit dus mee aan een gezonde bloeddruk en een perfecte gezondheid van het hart.

Kokoswater als sportdrank gebruiken? Gezond voor het herstel van spieren

Het is algemeen bekend dat traditionele sportdrankjes veel suikers bevatten, die niet altijd gezond zijn voor het lichaam. Kokoswater daarentegen bevat geen suikers maar is toch gezond als je de vochtbalans in jouw lichaam wil herstellen na een zware training.

Ook moeten spieren weer opnieuw voorzien worden van elektrolyten om zo verzuring tegen te kunnen gaan en mineralen aan te kunnen vullen. Door het drinken van kokoswater wordt deze voorraad van magnesium, natrium, kalium en calcium in het lichaam weer op peil gebracht, en ben je tevens voorzien van een flinke portie vitaminen. Kokoswater is dus een gezond en verantwoord sportdrankje na een intensieve training.

Gezonde urinewegen door het drinken van kokoswater

Niet alleen als je gevoelig bent voor blaasontstekingen is het drinken van water uit een kokosnoot gezond, maar ook als je nierstenen wil voorkomen. Door de perfecte vocht-afdrijving die dit water veroorzaakt worden de nieren ondersteund en blijven ze gezond en optimaal werken. Nierstenen kunnen een behoorlijke pijnlijke ervaring zijn.

Door het drinken van kokoswater voorkom je dat urinekristallen vast kunnen plakken aan de urinewegen en de nieren. Ook voor de preventie van nierstenen is het drinken van kokoswater gezond. Het voorkomt dat er teveel vrije radicalen in ons lichaam worden geproduceerd, en daardoor worden de kristallen in onze urine aanzienlijk verminderd.

Kokoswater is gezond voor jouw huid

Ook de huid is een belangrijk onderdeel als het gaat om onze lichamelijke gezondheid. Kokoswater drinken draagt bij aan een gezond uitziende huid die goed gehydrateerd is. Zeker als je regelmatig last hebt van een droge of rode huid is het aan te raden om het sap uit de kokosnoot te drinken.

Kokoswater zit namelijk vol met goede voedingsstoffen, en daarnaast zorgt het voor een optimale hydratatie van jouw huid. Hierdoor kan deze eventuele gifstoffen makkelijker afvoeren. Heb je je wel eens afgevraagd waarom kokos in heel veel huidcrèmes wordt gebruikt? Dat komt doordat deze vol zitten met vitamine C.

Dit bevorderd de aanmaak van collageen, waardoor je een gezond uitziende soepele huid krijgt. Kokoswater drinken voor een mooie huid is super gezond, maar je kunt het ook direct als masker voor jouw huid gebruiken. Ook als je last hebt van onregelmatigheden in het gezicht, zoals puistjes of acne, heeft kokoswater een heilzame werking.

Dit is waarom kokoswater zo gezond is

Nu je weet wat de gezondheidsvoordelen zijn van kokoswater, staat niets je meer in de weg om dit verantwoorde drankje in huis te halen. Dit fruitwater geeft je de voedingswaarden, vitaminen en mineralen die jouw lichaam nodig heeft. Echter, het is wel belangrijk dat je het juiste kokoswater drinkt om te kunnen profiteren van de voordelen. Natuurlijk heb je niet altijd tijd en zin om een verse kokosnoot te openen en deze te voorzien van een rietje. Daarom is er in steeds meer supermarkten kokoswater verkrijgbaar in een pak.

Let er daarbij wel op dat er geen geur, kleur en smaakstoffen zijn toegevoegd want dat verzwakt de voedingswaarde van kokoswater aanzienlijk. Puur kokoswater is gezond als deze niet zijn voorzien van toevoegingen.

Buiten het feit om dat kokoswater gezond is om jouw spieren te laten herstellen na het sporten, kun je het ook drinken om jouw lichaam te beschermen tegen hartziekten en urineweginfecties. Maar, kokoswater is ook heerlijk als verfrissend drankje in de zomer op het terras. Zo kun je genieten van de heerlijke smaak van dit water, én geef je jouw lichaam een enorme boost!