Koolhydraatarme recepten, waarom zou je dat doen

  • Categorie: Gezondheid
  • 29 juli 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Bijna iedereen weet dat als je een koolhydraatarm recept eet dat dit gezond is maar dat je er ook door kan afvallen en je gewicht in controle kan houden. Wat is nu koolhydraat arm eten en wat is dat dan eigenlijk? Vragen die zeker beantwoord moeten worden.

Wat is koolhydraatarm eten?

Iedereen denkt dat koolhydraten in granen, rijstproducten en pasta zitten en dat je ze om die reden dus niet mag eten. Er blijft dan alleen maar vlees en vis over. Het zit toch een beetje anders. De koolhydraten vind je niet alleen granen maar ook in groente, peulvruchten en fruit.

Wanneer je koolhydraatarm eet probeer je zo min mogelijk suiker en zetmeel binnen te krijgen en ga je voedingsproducten eten waar gezonde vetten en eiwitten in zitten. Eigenlijk is koolhydraat eten een voedingspatroon.

In feite ga je niet alle koolhydraten uit je eten schrappen. Er zijn bepaalde koolhydraten die wel goed zijn en die dus zeker in je voedingspatroon moeten blijven. Iedereen heeft een volwaardig voedingspatroon nodig.

Wat zijn koolhydraten dan eigenlijk?

Wanneer je koolhydraten eet krijg je meer energie. Dus eigenlijk zijn het een verzamelnaam van verschillende soorten suikers die in de voeding zit. In feite zitten koolhydraten in bijna alle producten. Je hebt dan ook snelle koolhydraten die makkelijk omgezet worden in suikers en dan in de bloedvaten komen. Dit zijn bijvoorbeeld koek, snoep, witte pasta en aardappelen. Er zijn ook langzame koolhydraten die langzaam opgenomen worden door het lichaam en voor een langere verzadiging zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld fruit, magere yoghurt en volkorenbrood.

Je kunt je dus wel voorstellen dat als je koolhydraten eet dat deze omgezet worden in suiker en dat dit glucose wordt. Dit wordt naar de bloedbaan vervoerd en dan stijgt de bloedsuikerspiegel. Eet je snelle koolhydraten dan stijgt de bloedsuikerspiegel enorm.

Wat kan je eten bij een koolhydraatarm dieet?

Veel voedingsmiddelen kunnen gewoon gegeten worden als je een koolhydraatarm dieet volgt. Je moet de voedingsmiddelen vermijden waar veel suikers en zetmeel in zitten. Onbewerkte natuurlijk producten kunnen gewoon gegeten worden. Tegenwoordig zijn er ook al koolhydraatarme producten die aangeboden worden. Een voorbeeld hiervan is het koolhydraatarm brood.

Voedingslijst wat je wel en niet kan eten bij een koolhydraatarm dieet

Je kan groenten, vis, vlees, zuivel, noten, eieren, zaden, water, koffie, vleesvervangers en suikervrije thee drinken of eten. Voorkom zoveel mogelijk suikers, frisdrank, zetmeel, alcohol, fruit en peulvruchten.