Waarom is gezond eten duurder dan ongezond eten?

  • Categorie: Gezondheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
gezond eten duurder

Vraag jij je ook wel eens af waarom gezond voedsel veel duurder is dan bijvoorbeeld ongezond voedsel? Terwijl je in iedere supermarkt voor een relatief lage prijs allerlei soorten junkfood kunt kopen, ben je voor gezonde voedingsmiddelen een stuk duurder uit. Maar waarom is dat eigenlijk? Op deze manier worden mensen toch helemaal niet gestimuleerd om een gezond eetpatroon te handhaven?

Dat klopt inderdaad. Iedereen zou de mogelijkheid moeten hebben om gezond voedsel te kunnen kopen voor een normale prijs. In de werkelijkheid koop je dus bijvoorbeeld een diepvriespizza voor 3 euro, terwijl een gezonde maaltijd met zalm en groenten vaak het drievoudige kost. Wil je weten waarom gezond eten duurder is dan ongezond eten? In dit artikel leggen we je dat uit.

Om deze reden is ongezond voedsel zo goedkoop

De grote prijsverschillen in gezond en ongezond eten hebben vooral te maken met de ingrediënten en de manier waarop ze verwerkt worden. Ongezond voedsel zoals bijvoorbeeld kant en klare hamburgers, frikandellen en kroketten worden gemaakt van goedkope ingrediënten. Meestal bestaat het vlees wat we in deze ongezonde snacks vinden uit afvalvlees welke wordt bewerkt met een flinke portie chemische toevoegingen. Dit gebeurt in de fabriek en wordt met grote aantallen machinaal bereid. Dit is één van de redenen waarom ongezond eten goedkoper is dan gezond voedsel.

Daarnaast bevat eten wat ongezond is voor je vaak veel goedkope voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld maïs, rijst en suiker. Deze worden in de zogenaamde lagelonenlanden geproduceerd waardoor het goedkoop kan worden aangeboden aan de consument. Ook de verspilling is bij ongezond eten veel minder dan bij gezond voedsel. Omdat deze vaak onbewerkt zijn, zijn ze automatisch minder lang houdbaar.

Fruit wat bijvoorbeeld al een aantal dagen ligt kan niet meer als vers worden verkocht, en moet worden weggegooid of worden gebruikt voor andere doeleinden. Ook het productieproces van vers voedsel neemt veel meer tijd in beslag dan dat van ongezond eten. Zo wordt junkfood vaak machinaal bereid, maar verse gewassen zoals sla, groenten en fruit worden vaak door mensenhanden verwerkt en geoogst.

Daarbij zijn ze ook afhankelijk van hoe goed de oogst voor dat jaar is geweest. Aan de hand van deze gegevens kan de prijs van gezond voedsel ook stijgen. Op deze manier kan het dus voorkomen dat voedsel wat in de schijf van vijf voorkomt, een stuk prijziger is dan de hamburger die 3 maanden houdbaar is. De ingrediënten die daarvoor worden gebruikt zijn dus vaker kunstmatig en minder afhankelijk van geslaagde oogsten. Goedkoper dus.

Ook wordt er bij snacks en ongezond eten vaak gebruik gemaakt van goedkope bestanddelen zoals verzadigde vetten, transvetten en suikers. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan snoep, chips, frisdrank en vette sauzen. Fabrikanten van snacks en ander ongezond voedsel kopen de bestanddelen vaak in enorme aantallen in. Hierdoor kunnen zo ook qua kwaliteit genoegen nemen omdat de producten toch bewerkt worden met allerlei geur kleur en smaakstoffen. Dat is dus de reden waarom gezond eten veel duurder is dan ongezond eten.

Gezond eten duurder dan snacks en junkfood. Dit is de reden!

Nu je weet waar ongezonde snacks worden gemaakt en welke goedkope ingrediënten en bestanddelen ze bevatten, is het goed om eens te kijken waar dan de prijs van gezond voedsel op wordt gebaseerd. Vlees bijvoorbeeld is een belangrijke bron van eiwitten voor ons lichaam. Iedereen weet dat een gezond stukje vlees behoorlijk prijzig kan zijn. Uiteraard zijn ook hier weer verschillen in te vinden.

Zo betaal je voor een kipfilet welke afkomstig is scharrelkippen meer dan voor een filet van een zogeheten ”plofkip”. Deze dieren worden op een snelle manier grootgebracht en kunnen in een levensperiode van 0 tot 6 weken zelfs uitgroeien tot een kip van ruim 2 kilo. Dit vlees is goedkoper omdat dit massaal en snel kan worden geproduceerd, zodat de huisvesting en voerkosten zo laag mogelijk blijven.

Daarnaast krijgen deze dieren verschillende soorten hormonen toegediend om het groeiproces te kunnen versnellen. Een scharrelkip daarentegen heeft de tijd om op een natuurlijke wijze te kunnen groeien en wordt gevoerd met hoogwaardig voedsel. Uiteraard neemt dit natuurlijke proces meer tijd in beslag, en brengt het dus automatisch ook hogere kosten voor de boeren met zich mee. Ook met gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, melk en vis werkt dit zo.

Hoe kan ik dan wel op een gezonde manier goedkoop eten?

Ook als je een niet al te groot budget hebt voor je dagelijkse maaltijden is het mogelijk om een gezond eetpatroon aan te nemen. Op de lange duur ben je zelfs nog goedkoper uit, want ongezond voedsel kan nare gezondheidsklachten met zich meebrengen. Er zijn genoeg voedingsmiddelen in de schijf van vijf die niet perse heel duur zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan aardappelen.

Als je deze kunt combineren met groenten en fruit kun je dagelijks genieten van een gezonde maaltijd zonder dat het je veel geld kost. Uiteraard kun je ook behoorlijk besparen op gezond voedsel als je je inkopen op de markt doet. Vaak kun je hier groter inkopen doen voor relatief minder geld. Als je dit verdeeld over de week dan zul je zien dat een gezond eetpatroon niet altijd duur hoeft te zijn.

Over het algemeen genomen blijft ongezond eten dus wel goedkoper dan gezond eten. Grofweg kunnen we stellen dat dit te maken heeft met het feit hoe het eten geproduceerd wordt, en met welke bestanddelen en ingrediënten het voedsel wordt bewerkt. In een frikandel vind je nou eenmaal geen scharrelvlees!