Is tomatensap gezond? De gezondheidsvoordelen van verse tomatensap

  • Categorie: Gezondheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
tomatensap

Verse tomatensap, is dat gezond? Jazeker, maar waarom eigenlijk? De kleine rode krachtpatsers zitten boordevol goede eigenschappen en daarbij zijn ze ook nog eens erg lekker. Om zo te eten, maar zeker ook om als sap te drinken. Tomatensap drinken heeft dan ook veel voordelen voor jouw gezondheid.

Daarnaast is het ook nog eens een goede dorstlesser en is het een heerlijk drankje voor in de zomer. Wat ook een prettige bijkomstigheid is van verse tomatensap, het zorgt voor een prachtig uitziende huid, het houdt jouw haar in perfecte conditie én je blijft lekker in shape. Verse tomatensap drinken is dus altijd een goed idee. Om je hiervan te kunnen overtuigen hebben we nog een aantal voordelen van verse tomatensap voor je op een rijtje gezet.

Welke vitamines en mineralen maken tomatensap gezond?

Het lycopeen in dit rode sapje is misschien wel één van de meest belangrijke redenen waarom het drinken van verse tomatensap voor jou zoveel voordelen heeft. Dit stofje heeft de krachtige eigenschap om radicalen die zich in jouw lichaam bevinden af te kunnen breken. Handig, want dit zorgt voor een sterk beendergestel, een laag cholesterol én het beschermt jouw huid tegen schadelijke Uv-stralingen.

Toch bevatten tomaten nog meer essentiële vitamines en mineralen. Vitamine D6, kalium en foliumzuur in tomaten helpen je bijvoorbeeld om hart en vaatziekten te voorkomen. Tomatensap drinken helpt je tevens om de kans op diverse soorten kanker te verkleinen. Hoewel nog niet helemaal bewezen, kan dit komen door de aanwezigheid van lycopeen in tomaten. Ook voor een goede weerstand is het drinken van tomatensap gezond.

Heb je wel eens last van slapeloosheid, hoofdpijn of gebrek aan energie? Tomatensap drinken is dan een goede oplossing. Het herstelt de zuurgraad waardoor de cellen in jouw lichaam beter kunnen functioneren. Verse tomatensap drinken is dus niet alleen erg lekker, maar past ook in een gezonde, bewuste levensstijl vol energie en weerstand!

Is tomatensap gezond als ik wil afvallen?

Ja, absoluut! Doordat dit rode fruit vol zit met water en vezels, zijn ze in staat om jouw lichaam optimaal te hydrateren. Belangrijk, want ons lichaam bestaat nou eenmaal voor een groot deel uit water. Daarnaast bevatten ze heel veel vezels die ervoor zorgen dat je niet snel een hongergevoel zult hebben na het drinken van verse tomatensap.

Zeker als je op je lijn wilt letten en bewust wil eten is dit van groot belang. Des te sneller je een hongerig gevoel ervaart, des te eerder je in de verleiding komt om te snacken. Daarnaast helpt het drinken van het sap van tomaten je bij het ontgiften van je lichaam. Als je gewicht wil verliezen is dit namelijk ook één van de belangrijke dingen.

Tomaten zijn kleine antioxidanten bommetjes die naast zwavel ook chloor bevatten, op natuurlijke basis weliswaar. Dit zorgt voor een goede werking van jouw nieren en lever. De gezondheidsvoordelen van fruit kunnen nog wel eens tegenvallen als je ze verwerkt als sap. Bij een tomaat is dat niet zo. Bij verse tomatensap wordt namelijk de hele tomaat gebruikt, waardoor essentiële vitamines en mineralen behouden blijven. Hierdoor is tomatensap gezond en verantwoord als je zin hebt in een lekkere fruitshake tijdens het afvallen.

Tomatensap drinken voor een snel herstel van jouw spieren

Doe je veel aan sport om een gezond leefpatroon te kunnen hanteren? Dan is verse tomatensap jouw beste vriend. Na een zware cardio-training of stevige hardloopsessie, is het van belang dat je jouw spieren van de juiste voeding voorziet om te kunnen herstellen. Zo worden de melkzuren en de vrije radicalen uit jouw spiergroepen verwijderd, en ga je verzuring tegen.

Je kunt jouw lichaam na het sporten laten herstellen door een energiedrankje, maar helaas bevatten deze meer suikers dan goed voor je is. Tomatensap drinken na een training is een gezonde en zeer effectieve energie-booster voor jouw spieren. Het brengt de glucosewaarden weer op peil zodat de spieren in jouw lichaam sneller kunnen herstellen. Zo heb je minder last van spierpijn en zul je je energieker en fitter voelen na een uurtje sporten.

Verse tomatensap of sap uit een pak. Wat is gezonder?

Als je zeker wil zijn van de gezondheidsvoordelen van tomatensap, dan is het verstandig om te kiezen voor de verse variant. Op die manier weet je zeker je geen ongewenste conserveringsmiddelen, suikers en kunstmatige kleurstoffen binnen krijgt. Daarbij gaan er bij het verwerkingsproces van tomatensap uit een pak een hoop voedingsstoffen uit de tomaat verloren.

Niet nodig, want zelf verse tomatensap maken is helemaal niet moeilijk. Zo behoud je de belangrijke voedingsstoffen zoals lycopeen. Deze stof verwijderd de schadelijke stoffen uit je lichaam. Zelfs al na het drinken van 1 glas verse tomatensap per dag!

Is verse tomatensap gezond voor mijn huid en haren?

Nou en of! Hoewel we tomatensap natuurlijk vooral kennen in een glas, is het ook als masker voor jouw huid heel goed te gebruiken. Dankzij de hoge waarden van vitamine A en C in verse tomatensap, krijgt jouw huid direct een flinke boost.

Tomatensap is dus gezond voor jouw huid. Meng het sap van verse tomaten met een klein beetje honing, en de vitaminen doen gelijk hun werk. Natuurlijk draagt het drinken van verse tomatensap hier ook aan bij, maar door het te gebruiken als masker zal jouw huid de vitaminen direct absorberen.

Is jouw haar futloos en dof? Ook dan is tomatensap gezond. Drink elke dag een vers geperst glas sap, of gebruik het als conditioner voor je haar. De PH-waarden van jouw haardos worden hersteld door het sap van verse tomaten, waardoor je er prachtige glanzende lokken voor terugkrijgt. Verse tomatensap is dus eigenlijk een regelrecht beauty-geheim.