Waar is kokosolie goed voor? Belangrijke redenen om kokosolie te gebruiken

  • Categorie: Gezondheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
kokosolie

Waar is kokosolie allemaal goed voor? En hoe kun je kokosolie gebruiken om te kunnen profiteren van de vele gezondheidsvoordelen? In dit artikel laten we je zien waarom kokosolie zo gezond is voor jouw lichaam en hoe het je effectief kan helpen als je vet wilt verbranden.

We kennen de kokosnoot natuurlijk allemaal hangend aan een boom op een tropisch eiland, maar deze superfood heeft nog veel meer voordelen. Kokosolie is voor heel veel dingen goed. Zo draagt het bij aan een optimale verbranding van buikvet en helpt het diverse nare infecties voorkomen. Daarnaast is kokosolie ook heel effectief voor het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte in jouw lichaam. Dit is het goede cholesterol.

Ook laurinezuur kunnen we veel terugvinden in kokosolie. Ons lichaam heeft de mogelijkheid om dit om te zetten monolaurin. Deze stof in kokosolie zorgt ervoor dat onze schildklier beter gaat functioneren. Ook voor een optimaal functionerend stel hersenen is het gebruik van kokosolie heel gezond. Ze produceren namelijk behoorlijk wat ketonen die het heel goed doen als bron van energie.

Door het gebruik van kokosolie blijf je niet alleen veel scherper van geest, maar heb je ook het vermogen om je langer en beter te kunnen concentreren. Waar is kokosolie goed voor? Hieronder geven we je een paar goede redenen waarom je het gebruik van deze olie zou moeten overwegen.

Is kokosolie goed voor het verbranden van buikvet?

Absoluut. Als jij aan je lijn wil denken of graag buikvet wilt verbranden, dan is het juist heel gezond om kokosolie te gaan gebruiken. Deze olie bevat namelijk veel MCT’s. Met een moeilijk woord betekent dit dat ze vol zitten met middellange ketens van triglyceriden. Ze versnellen je metabolisme. Daarmee kun je per dag wel meer dan 100 calorieën extra omzetten in energie.

MCT in kokosolie verminderd tevens je eetlust. Handig als je extra op de inname van calorieën wilt letten tijdens het afvallen. Ook atleten en sporters weten waar kokosolie goed voor is. Ze geven je namelijk een directe energie-boost en bevorderen de opbouw van spieren. Nou heb je misschien geleerd dat verzadigde vetten niet bijdragen aan een gezonde levensstijl, maar dat geldt niet voor alle vetten die verzadigd zijn.

Als vanzelfsprekend zijn de verzadigde vetten uit bijvoorbeeld zoutjes en taart niet goed voor je. Echter, goede voedselbronnen bevatten ook verzadigde vetten maar deze heeft het lichaam juist wél nodig om goed te functioneren. Kokosolie is daar een goed voorbeeld van. Ook als je een gezond eetpatroon wilt hanteren en graag vet rond jouw buik wil verbranden is kokosolie super gezond.

Gezondheidsvoordelen van kokosolie. Waar is kokosolie nog meer goed voor?

We weten al dat deze superfood ons meer energie geeft en ons helpt bij het opbouwen van de spieren in ons lichaam. Daarnaast stimuleert kokosolie onze hersenactiviteit, en draagt het bij aan het verbranden van buikvet doordat het ons metabolisme versnelt. Maar waar is kokosolie nog meer goed voor? We hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet:

Verminder je eetlust met kokosolie

Als je wat overtollige kilo’s wilt kwijtraken of wat vet rondom jouw buik wilt verbranden, dan is het gebruik van kokosolie zeer effectief. Als je een dieet volgt dan kom je namelijk nog al snel in de verleiding om te snacken. Dit wordt veroorzaakt door een hongergevoel. Kokosolie vermindert de eetlust. Dit komt omdat je minder last hebt van een hongerig gevoel in jouw maag, waardoor je automatisch minder gaat eten. Wist je dat het eten van kokosolie de calorie-inname met 256 per dag kan verminderen? Dat is veel als je je bedenkt dat een bruine boterham 83 calorieën bevat. Je eet dus ongeveer 3 boterhammen per dag minder!

Kokosolie beschermt je tegen nier-leverziekten en verkleint de kans op maagkanker

Is kokosolie goed voor de bescherming tegen maagkanker en aandoeningen aan onze nieren of lever? Absoluut. Deze goede verzadigde vetten zitten vol met triglyceriden die de bacterie die maagkanker kan veroorzaken aanvalt. Het regelmatig gebruiken van kokosolie verkleint dus de kans op deze nare ziekte. Deze MCT’s in kokosolie voorkomen tevens dat onze lever vervet omdat ze zich op een snelle manier omzetten in energie. Een prettige bijkomstigheid is dat we onze lever niet zwaar hoeven te belasten wat zijn gezondheid ten goede komt.

Een sterk gestel en een goede darmflora door het gebruik van kokosolie

Als je af wilt vallen is een goede spijsvertering van groot belang. Maar waar is kokosolie dan goed voor? Heel simpel. Doordat deze olie bomvol zit met verzadigde vetzuren die gezond zijn voor ons lichaam, helpt het bacteriën en parasieten in onze darmen voorkomen. Een gezonde darmflora bevorderd de spijsvertering en de werking van onze darmen. Ook mensen die vaak last hebben van overgevoelige darmen zijn gebaat bij het gebruik van kokosolie. Om de opname van voedingsstoffen nog meer te kunnen verbeteren in ons lichaam, is kokosolie ook goed te gebruiken. Het zorgt voor sterke botten en een gezond lichaamsgestel zodat belangrijke voedingsstoffen zoals calcium beter door onze botten kan worden opgenomen.

Waar is kokosolie nog meer goed voor?

Natuurlijk mag kokos in combinatie met jouw huid en haar niet ontbreken. Kokosolie zorgt er namelijk voor dat de proteïnen in jouw haar worden herstelt én behouden. Als je kokosolie gebruikt in jouw dagelijkse voeding dan krijgt jouw haar automatisch ook een flinke boost. Kokosolie gebruiken voor jouw haar kun je ook doen door het te gebruiken als haarmasker. Deze olie van kokos is ook heel goed voor de gezondheid van jouw huid. Het voorkomt niet alleen pigmentvlekken, maar wordt ook veel gebruikt door mensen met acne. Deze olie werkt namelijk antibacterieel doordat het laurinezuur bevat. Na het aanbrengen van de kokosolie op onze huid, kan ons lichaam de stoffen in kokosolie omzetten in mono-caprine en monolaurin. Deze gezonde voedingsstoffen zorgen ervoor dat de huid niet wordt aangetast, maar vormen een beschermende laag.