Hoe gezond zijn rode kersen? Dit zijn de gezondheidsvoordelen!

  • Categorie: Gezondheid
  • 4 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
rode kersen

Wil je weten of rode kersen gezond zijn voor je? In dit artikel bespreken we de bewezen gezondheidsvoordelen van kersen en wat ze voor jouw lichaam kunnen doen. Kersen zijn natuurlijk niet alleen heel lekker om te eten, maar je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren.

Daarnaast bevatten deze kleine rode vitamine bommetjes ook nog eens heel weinig calorieën waardoor je ze ook onbeperkt mag snoepen als je aan de lijn wilt denken. Rode kersen is een écht zomerfruit. Zeker in de maanden juni en juli kun je er volop van genieten. Rode kersen zijn zowel verkrijgbaar in een zoete en een zure variant.

De zure kersen worden vooral gebruikt om in te vriezen, of ze worden verwerkt in bier zoals Kriek. In dit artikel lees je waarom rode kersen een positief effect hebben op jouw lichamelijke gezondheid.

Welke vitamines en mineralen zitten er in rode kersen?

Het zal je verbazen hoeveel gezonde vitamines en mineralen deze kleine vruchtjes bevatten. Daarbij is er wel enig onderscheid tussen zure en zoete kersen. De zure variant, of ook wel kriek of morellen genoemd, bevatten over het algemeen meer voedingswaarden dan de zoete rode kersen.

Desalniettemin zijn ze natuurlijk beiden super gezond! Rode kersen zijn zo goed voor je omdat ze vol zitten met magnesium, koper, zink, fosfor en kalium. Ook bevatten kersen een hoge concentratie van vitamine B, C, K en E. Reden te meer dus om deze zomer een lekkere voorraad kersen in te slaan.

Rode kersen bevatten tevens een aantal voedingswaarden die jouw lichaam gezond en in topconditie houden. Deze bewezen gezondheidsvoordelen lopen uiteen van een gezonde huid tot aan pijnverlichting bij reumatische klachten.

Enkele belangrijke voedingswaarden van rode kersen zijn Retinol, Luteine, Lycopeen, en Beta-caroteen. Doordat rode kersen ook veel antioxidanten bevatten, hebben ze een ontstekingsremmende functie. Uiteraard zijn er nog meer voordelen voor de gezondheid te noemen als het gaat om rode kersen.

Rode kersen eten als ontstekingsremmer

Deze kleine rode power bolletjes helpen jouw lichaam in de strijd tegen ontstekingen. Doordat kersen veel Polyfenolen bevatten, worden het krachtige antioxidanten voor jouw lichaam. Handig, want op deze manier worden de vrije radicalen bestreden die kunnen ontstaan als je een ongezond eetpatroon of leefwijze hanteert. Rode kersen eten als ontstekingsremmer is dus zeer effectief.

Wist je dat het eten van rode kersen zelfs de kans op kanker, overgewicht of suikerziekte verminderd? Dit komt omdat bepaalde kersensoorten Anthocyanen bevatten. Deze stof voorkomt dat er lipidenperoxidatie (door vrije radicalen) in het lichaam kan ontstaan. Deze tasten namelijk het vetweefsel in ons lichaam aan, met ontstekingen als gevolg. Dit bewezen gezondheidsvoordeel van rode kersen remt de lipidenperoxidatie tot wel 70-90%!

Kersen zorgen voor pijnverlichting bij reumatische aandoeningen

Dit zomerfruit is bewezen effectief bij het verminderen van pijnklachten als gevolg van reumatische aandoeningen zoals bijvoorbeeld jicht en artritis. Deze ziektes veroorzaken gewrichtsontstekingen en pijn doordat er urinezuurkristallen in het gewricht terecht komen. Het is bewezen dat rode kersen het urinezuurgehalte in ons bloed aanzienlijk verminderen. Hierdoor heeft het een pijnverlichtend effect en kunnen aanvallen van jicht en reuma tevens aanzienlijk afnemen.

Zijn rode kersen gezond tegen een hoge bloeddruk?

Absoluut! Als je last hebt van een hoge bloeddruk, kan dat nadelig zijn voor jouw lichamelijke gezondheid. Met een te hoge bloeddruk loop je namelijk meer kans op hart en vaatziekten. Je hoeft hiervoor niet perse verse kersen te eten, want ook het sap van kersen werkt zeer effectief tegen een hoge bloeddruk. Het is bewezen dat het drinken van 60 milliliter kersensap al binnen 3 uur kan zorgen voor een verlaging van de bloeddruk in het lichaam.

Slaapstoornissen? Kersen bevorderen een goede nachtrust

Slapen is belangrijk voor ons lichaam. Zo krijgt het namelijk de kans om te herstellen, zodat we er de volgende dag weer fris tegenaan kunnen. Een slaapstoornis kan dan ook een behoorlijk negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Een bewezen gezondheidsvoordeel van rode kersen is dat ze de nachtrust bevorderen.

Rode kersen veroorzaken namelijk een behoorlijke melatonine waarde in het lichaam waardoor je efficiënter kunt slapen en ontwaken. Zo geef je jouw lichaam zijn welverdiende en broodnodige rust. Wist je mensen die kersensap drinken of rode kersen eten gemiddeld 30 minuten meer slapen per nacht? Als je dit per week bekijkt, dit enorm veel.

Rode kersen. Welke zijn het meest gezondst?

Zoals dat voor veel fruitsoorten geldt zijn de verse varianten het meest gezond voor ons lichaam. Natuurlijk maakt het dan niet veel uit of je rode kersen bij de teler koopt, of bij de supermarkt. Bewerkte of ingeblikte rode kersen worden vaak gekonfijt zodat ze langer houdbaar zijn. Hierdoor dalen de gezondheidsvoordelen van rode kersen ook nog eens aanzienlijk omdat de voedingswaarden niet behouden blijven. Daarbij zitten gekonfijte kersen vol met suikers.

Verse rode kersen zijn dus verreweg het meest gezond voor jouw lichaam.

Wil je niet alleen in de zomer kunnen genieten van deze power fruits? Vries ze dan in. Zo ben je er zeker van dat je altijd de beschikking hebt over verse rode kersen die hun vitamines en mineralen behouden.

Ook kersensap heeft een positief effect op onze gezondheid maar ook hiervoor geldt, vers is het best. Sommige supermarkten of reformzaken verkopen verse sap van rode kersen. Deze bevatten geen ongewenste toevoegingen of suikers. Puur sap dus!

Rode kersen hebben dus niet alleen een behoorlijk aantal bewezen gezondheidsvoordelen, maar ze zijn ook nog eens heerlijk om te eten als tussendoortje of verantwoorde snack. Ze bevatten weinig calorieën en veel voedingswaarden.

Wist je dat rode kersen ongeveer 40% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A bevatten? Reden te meer dus om dagelijks een bakje rode kersen te eten voor een gezond en fit lichaam. Rode kersen zijn dus gezond, maar bovenal ook erg lekker.