Wat maakt het eten van kunstmatige oliën en vetten zo slecht?

  • Categorie: Gezondheid
  • 4 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
kunstmatige vetten

Kunstmatige oliën en vetten zijn slecht voor onze gezondheid. Maar waarom eigenlijk? Vetten en oliën die kunstmatig bewerkt zijn komen voor in heel veel producten. Om het nog lastiger te maken zijn deze slechte vetten ook bekend onder andere namen. Zo kennen we ze bijvoorbeeld als verzadigde vetten, transvetten en geharde palm vetten.

Maar waarom worden deze eigenlijk gebruikt in onze voeding? Kunstmatige oliën en vetten worden ook wel gehydrogeneerde vetten genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het kunstmatige proces waarmee ze bewerkt worden. Dit wordt gedaan om producten langer houdbaar te maken. Als het ware wordt de van oorsprong plantaardige olie getransformeerd in verzadigde olie of vet.

Dit gebeurd omdat er waterstofgas wordt toegevoegd om een langere houdbaarheid te kunnen garanderen. Echter, ons lichaam is niet zo goed bestand tegen deze kunstmatige oliën en vetten. Van nature bevatten oliën en vetten essentiële voedingsstoffen die waardevol zijn voor een gezond en goed functionerend lichaam.

Echter, deze voedingsstoffen blijven maar beperkt houdbaar. Voedselproducenten willen natuurlijk dan hun product lang houdbaar blijft. Juist daarom worden deze gezonde vetten door hydrogenering onttrokken van hun voedingswaarden. Dit verandert ze in kunstmatige oliën en vetten. Maar wat maakt het eten van deze bewerkte en kunstmatige vetten nou zo slecht?

Deze bewerkte en kunstmatige verkregen oliën en vetten hebben een negatieve invloed op het transporteren van zuurstof naar de cellen in ons lichaam, wat op zijn beurt weer flinke nadelige gezondheidseffecten oplevert.

Kunstmatige en bewerkte oliën en vetten zijn zo slecht voor je omdat ze kankerverwekkende stoffen bevatten. Kunstmatige en bewerkte oliën en vetten zijn dus wel degelijk slecht voor je gezondheid. Je kunt ze vinden in allerlei soorten bewerkt voedsel met een lange houdbaarheid.

Kunstmatige oliën en vetten zijn slecht. In welke producten kun je ze vinden?

Tijdens het boodschappen doen zul je niet bij ieder product op het etiket kijken. Toch zou je dit eens moeten doen om je bewust te worden van het feit hoeveel voedsel er is dat bewerkte en kunstmatige oliën en vetten bevat. Omdat ze ook wel bekend zijn onder een andere naam, zul je ze misschien niet direct herkennen.

Slechte vetten worden ook wel palmvet, geharde plantaardige oliën en vetten, transvetten en gehydrogeneerde plantaardige olie genoemd. Lastig om te onthouden? In principe hoef je alleen maar in gedachte te houden dat de meeste bewerkte producten met een lange houdbaarheid deze ongezonde vetten bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan koek, snacks, snoep, pizza en chips.

Ook producten zoals margarine en pindakaas bevatten kunstmatige oliën en vetten. Ongewild krijgen we dus behoorlijk wat transvetten en geharde oliën binnen welke op den duur behoorlijk ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Doordat het zuurstoftransport naar onze cellen door deze kunstmatige vetten nadelig beïnvloed wordt, vindt er een verstoring plaats. Hierdoor wordt de aanmaak van kankercellen gestimuleerd met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Het eten van bewerkte oliën en vetten slecht? Dit zijn de gezondheidsklachten

Bij de inname van kunstmatige oliën en vetten worden de processen in ons lichaam negatief beïnvloedt. Hierdoor kunnen er behoorlijk wat gezondheidsklachten ontstaan die we allemaal kunnen herleiden naar transvetten en kunstmatig bewerkte oliën. Het bekendste gezondheidsrisico wat het te veel eten van slechte vetten veroorzaakt is toch wel hart en vaatziekten en een te hoog cholesterol.

Door deze slechte vetten slibben onze aderen dicht met hartklachten en zelfs infarcten tot gevolg. Uiteindelijk neemt ook de verhoging van de bloeddruk en daarmee ernstige hartfalen toe. Ook overgewicht staat in sterke verbinding met het eten van kunstmatige oliën en vetten. Ze zijn slecht voor onze gezondheid omdat we met transvetten per definitie meer energie binnenkrijgen dan dat we uiteindelijk nodig hebben of verbruiken. Het eten van bewerkte en kunstmatige vetten en oliën is slecht om nog meer redenen. Hieronder vind je een aantal gezondheidsklachten die in verbinding staan met het eten van slechte vetten.

De slechte invloed van transvetten en kunstmatige oliën bij de voortplanting

Naast hart en vaatziekten en overgewicht zorgt het eten van slechte vetten ook voor een verminderde kwaliteit van de spermacellen bij de man. Ook zwangere vrouwen kunnen behoorlijk nadelige effecten van kunstmatige oliën ervaren. Eet je tijdens de zwangerschap veel bewerkte vetten? Dan is dat van directe invloed op de groei van het ongeboren kind. Een groeiachterstand bij de foetus die wordt veroorzaakt door de inname van bewerkte en kunstmatige vetten en oliën kan tevens een vroeggeboorte veroorzaken.

Een toename van de ontstekingswaarde bij het eten van slechte vetten

Omdat transvetten het zuurstoftransport naar onze cellen nadelig beïnvloedt, gaat de ontstekingswaarde in ons bloed flink omhoog. Dit gezondheidsrisico mag niet onderschat worden. Als een ontsteking chronisch wordt omdat je te veel bewerkte vetten eet, kan dit leiden tot onder andere alvleesklierontsteking, nierschade of een verstoring van de spijsvertering. Er zijn tevens gevallen bekend waarin het eten van transvetten in relatie wordt gebracht met alzheimer.

Dit maakt het eten van kunstmatige en bewerkte vetten en oliën zo slecht.

Nu je weet waarom deze vetten een slechte invloed hebben op onze gezondheid, is het wellicht makkelijker voor je om een gezonde keuze qua voeding te maken. Bewerkte vetten binnen krijgen kun je voorkomen door zo min mogelijk producten te eten die voorbewerkt zijn. Het opnemen van gezonde vetten in jouw dagelijkse voeding is namelijk helemaal niet moeilijk. Als je kiest voor producten zoals vlees, vette vis groenten ben je al snel lekker en verantwoord bezig zonder dat je kunstmatige en bewerkte oliën of vetten binnenkrijgt.