De gevaren van de kunstmatige zoetstof aspartaam

  • Categorie: Gezondheid
  • 4 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
aspartaam

Is aspartaam gevaarlijk? En waarom is deze kunstmatige zoetstof slecht voor je lichaam? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze kunstmatige zoetstof. Misschien ben je niet zo bekend met de naam voor deze suikervervangers, maar er is een grote kans dat ook jij dagelijks een portie aspartaam binnenkrijgt.

Deze kunstmatige zoetstof wordt namelijk gebruikt in behoorlijk wat bewerkte producten. De bekendste hiervan zijn misschien wel de light frisdranken zoals cola. Wist je dat aspartaam veel gebruikt wordt in suikervrije producten? Denk hierbij maar eens aan caloriearme vruchtensappen, suikervrije taart en kauwgom. De zoete smaak moet immers ergens vandaan komen.

Ze bevatten dan weliswaar geen suiker, maar wel de kunstmatige zoetstof aspartaam. Om te begrijpen dat aspartaam gevaarlijk is, is het verstandig om eerst wat meer te weten te komen over deze stof en wat ons lichaam ermee doet. Als je beter begrijpt wat de gevaren van de kunstmatige zoetstof aspartaam zijn, ben je in staat om bewuster om te kunnen gaan met deze suikervervanger.

Wat is aspartaam en waarom is het gevaarlijk?

Aspartaam is een super zoete chemische stof die in veel producten wordt gebruikt als vervanger voor suiker. Zie je een product wat als suikervrij wordt aangeboden? Grote kans dat je er de kunstmatige zoetstof aspartaam in terug kunt vinden. Voordat deze stof gebruikt wordt in ons voedsel, worden er een aantal middelen aan toegevoegd.

De reden hiervan is omdat aspartaam van zichzelf té zoet is om te eten. Aspartaam vormt na het toevoegen van de stoffen fenylalanine en asparaginezuur samen deze veel gebruikte chemische zoetstof. Herken je de namen van de twee genoemde stoffen? Dat kan kloppen. Beiden zijn namelijk aminozuren en van essentieel belang voor ons lichaam.

Als we voedingsmiddelen met aspartaam binnenkrijgen, dan probeert ons lichaam een gedeelte daarvan af te breken in methanol. Deze stof kennen we misschien als schadelijk, maar het gaat hier om kleine hoeveelheden. Dit wil zeker niet zeggen dat de gevaren van deze kunstmatige zoetstof zijn geweken. Aspartaam is wel degelijk gevaarlijk en nadelig voor onze gezondheid en kan op de lange termijn of acuut ernstige bijwerkingen veroorzaken.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aspartaam. Gevaarlijk of veilig?

De veilige dagelijks aanbevolen hoeveelheid van deze kunstmatige zoetstof ligt ongeveer tussen de 40-50 milligram per kilo lichaamsgewicht. Echter, het is niet zo dat aspartaam in deze hoeveelheden geen nadelige effecten heeft op jouw lichaam. Het gevaar zit hem in de samenstelling van deze chemische suikervervanger. Eén bestanddeel daarvan is fenylalanine.

Alhoewel ons lichaam deze stof in combinatie met voedingsmiddelen zoals fruit om kan zetten in methanol en af kan voeren, zit fenylalanine (en dus methanol) in aspartaam niet gebonden aan vezels. Juist dit zorgt ervoor dat ons lichaam het methanol niet kan afvoeren. Door dit proces wordt aspartaam in ons lichaam gevaarlijk. De overgebleven methanol veranderd door de enzymen in ons lichaam in formaldehyde.

Als je je bedenkt dat dit behoorlijk schadelijk kan zijn voor je DNA, dan heb je gelijk een indicatie wat de gevaren zijn van aspartaam. De gevaren van de kunstmatige zoetstof aspartaam liggen hem in de bijwerkingen. Ze kunnen direct na het nuttigen van deze chemische suikervervanger optreden, maar ook op de lange termijn voor lichamelijke klachten zorgen.

Gevaarlijke bijwerkingen van de kunstmatige zoetstof aspartaam

De nadelige effecten van aspartaam op ons lichaam zijn er nogal wat. Hierbij moet je denken aan een hersenschade, stress, overgewicht, hartritmestoornissen en diabetes. Geen bijwerkingen die je zou verwachten van een zoetstof die zoveel wordt gebruikt in “gezonde” light producten toch?

Naast de bovenstaande aandoeningen is het gebruik van aspartaam ook gerelateerd aan een slechter zicht, een verstoring van de nierfunctie en zelfs hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen. Enkele aandoeningen die het gebruik van aspartaam zo gevaarlijk maken zijn:

Schade aan de hersenen

We wisten al dat ons lichaam aspartaam omzet in methanol. Deze stof gaat oxideren bij een temperatuur van boven de 30 graden. Onze lichaamstemperatuur ligt een stukje hoger. Hierdoor verandert het methanol in ons lichaam tot formaldehyde, welke ook wel bekend staat als neurotoxine. Dit zijn stoffen die behoorlijk wat invloed hebben op de werking van ons zenuwstelsel omdat ze de neurotransmitters verstoren in hun stofwisseling.

Doordat deze stof onze hersenen kan binnendringen heeft het een direct nadelig effect op de functie ervan. Vooral bij kinderen kan dit zorgen voor ernstige leerproblemen en verstoringen in het dagelijks functioneren. Aspartaam is dus gevaarlijk omdat het hersenschade kan veroorzaken.

Een gebrek aan energie en een verstoorde nachtrust

Deze chemische suikervervanger heeft ook een directe invloed op hoe we ons voelen. Doordat aspartaam inwerkt op de aminozuren in ons lichaam, haalt het de balans van o.a serotonine, dopamine en adrenaline behoorlijk naar beneden. Hierdoor voelen we ons opgejaagd, geprikkeld en gestrest.

We voelen ons somber en in sommige gevallen zelfs depressief omdat aspartaam een slechte invloed heeft op het serotonine gehalte in ons bloed. Deze stof zorgt er doorgaans voor dat we ons blij en positief voelen.

Aspartaam extra gevaarlijk voor diabetici

De gevaren van de kunstmatige zoetstof aspartaam liggen zeker voor diabetici op de loer. Deze suikervervanger heeft namelijk veel invloed op onze suikerspiegel welke na het gebruik van aspartaam uit balans raakt. Bij mensen die lijden aan diabetes kunnen de schadelijke stoffen die worden veroorzaakt bij de afbraak van deze stof, nog makkelijker doordringen in de hersenen. Hierdoor raakt het brein beschadigd met ernstige gevolgen van dien.

Denk hierbij maar eens aan angstaanvallen, hersenbloedingen en plotselinge aanvallen van woede. Het gebruik van aspartaam is dus zeker voor mensen die lijden aan diabetes zeker niet zonder gevaren. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat deze zoetstof net zoveel impact heeft op de balans van insuline in ons bloed als traditionele suiker.