Hoe gezond of ongezond is cup a soup eigenlijk?

  • Categorie: Gezondheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
is cup a soup gezond

Cup a soup. Wie kent het eigenlijk niet. Maar weet je precies hoe gezond of ongezond deze zakjes soep eigenlijk zijn? Zoals het merk zelf al aangeeft, is cup a soup ideaal als tussendoortje of als je wel een klein opkikkertje kunt gebruiken tijdens je werkzaamheden op kantoor.

Laag in calorieën dus het past perfect in een verantwoord voedingspatroon, althans dat neem je misschien aan. Maar is dat wel zo? En wat zit er eigenlijk allemaal in cup a soup? Een soepje op zijn tijd kan lekker zijn. Het geeft ons namelijk nét even dat beetje zout waardoor we ons weer wat fitter en minder slap voelen. In dit artikel vertellen we je precies hoe gezond of ongezond cup a soup eigenlijk is, en welke ingrediënten we er in terug kunnen vinden.

Welke ongezonde ingrediënten zitten er in cup a soup?

Als je de voorkant van de verpakking van deze instant soepen bekijkt, dan zou je verwachten dat je niets anders aan zou treffen dan zout, groenten en kruiden. Niets is minder waar. Wist je dat er in een zakje cup a soup maar liefst 7 gram aan suikers zitten? Dat komt snel omgerekend neer op bijna 2 suikerklontjes per portie cup a soup.

De suikerhoudende ingrediënten in cup a soup zijn maltodextrine en melksuiker. En dan zout. Als je tegen het eind van de middag een beetje een dipje krijgt, dan is het eerste waar je aan denkt iets hartigs. Logisch, want dat bevat in de meeste gevallen veel zout.

Dat is ook het geval met de meeste varianten van deze soep. Bij het eten van een kop cup a soup krijg je bijna 2 gram aan zout binnen. Als je je bedenkt dat die hoeveelheid bijna 30% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid is, dan is het niet zo raar dat je van cup a soup een enorme opkikker krijgt.

Cup a soup bevat veel chemische toevoegingen

Nu we weten dat cup a soup een behoorlijke portie suikers en zout bevat, is dit natuurlijk reden te meer om ons eens meer te verdiepen in de toevoegingen die gedaan worden in deze soep. Laten we als voorbeeld eens de bekende kippensoep onder de loep nemen. Ook deze soep in poedervorm bevat weer de nodige glucosestroop en dus suiker.

Natuurlijk wil je als je ‘s middags om 16.00 een opkikkertje drinkt, wel het gevoel hebben dat je wat binnen krijgt. Daarom zien we in de kip variant van cup a soup vulmiddel zoals noedels en gemodificeerd zetmeel. Je kunt wel op je vingers natellen dat dit behoorlijk wat koolhydraten bevat.

Naast het zout zijn er natuurlijk ook een aantal groentes in poedervorm te vinden zoals prei en bloemkool. Om precies te zijn ongeveer 7,5%. En kip? In de kippensoep van cup a soup is bijna 3% kip verwerkt. De chemische toevoegingen bestaan onder meer uit een aantal E-nummers. Onder de smaakversterkers vinden we de E nummers E621, E627 en E631 terug, terwijl we E392, E310 en E320 kunnen plaatsen onder de E nummers van antioxidanten. Niet per definitie slecht, maar in dit geval leveren ze jouw gezondheid ook niet echt een boost.

Een verantwoord tussendoortje? Dit zijn de voedingswaarden van cup a soup

Een soep in poedervorm moet voor de producent natuurlijk vooral zijn goede smaak behouden en lang houdbaar zijn. Daarnaast is het voor hen ook belangrijk dat de prijs aantrekkelijk blijft voor de consument. Maar wat als we kijken naar de voedingswaarden en de vitamines in dit voedsel?

Helaas moeten we je teleurstellen want de voedingsstoffen in cup a soep zijn namelijk ver te zoeken. Daarnaast krijgt je suikerspiegel een enorme piek (voor even dan) want daarna zul je merken dat je snel weer trek krijgt. Dit komt omdat er geen vezels te vinden zijn in deze soep waardoor je geen “vol” gevoel zult ervaren. Af en toe cup a soup eten om dat flauwe gevoel weg te werken is natuurlijk helemaal niet onoverkomelijk, maar een goed vullend en verantwoord tussendoortje kunnen we het helaas niet noemen.

Cup a soup is niet echt gezond. Waarom dan wel een “bewuste keuze” logo?

Je hebt de blauwe vinkjes op sommige producten vast wel eens voorbij zien komen. Hiermee kan de consument zien of het een bewuste keuze is of niet. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Cup a soup is tevens drager van het bewust keuze keurmerk, maar waarom bevat het dan nog zoveel zout en suiker? Dit keurmerk in het leven is geroepen zodat mensen een betere keuze kunnen maken tussen het bewerkte voedsel wat er wordt aangeboden in de supermarkten.

Dat betekent dus dat cup a soup een meer bewuste keuze is dan andere producten die bewerkt zijn. Ze bevatten minder zout, suikers en vetten dan normaal het geval zou zijn geweest. Er bestaat tevens een groen “bewuste keuze” logo, maar deze wordt vooral gebruikt voor producten zoals brood en melk. Toch is er in de loop van de jaren nogal wat verwarring ontstaan over dit keurmerk. Daarom heeft de Stichting Ik Kies Bewust besloten om te stoppen met het blauwe vinkje. De groene blijft overigens wel gewoon te zien in de winkel.

Af en toe een kopje cup a soup is dus echt niet super ongezond, maar het bevat wel veel suikers en zout. Als je teveel zout binnen krijgt dan gaat je lichaam vocht vasthouden en als reactie daarop stijgt je bloeddruk behoorlijk. Je hart moet nou eenmaal harder werken. Daarnaast is te zout eten slecht voor je nieren en kunnen ze op den duur flink beschadigen.

Wil je op je werk toch een lekker hartig tussendoortje in de vorm van soep? Denk er dan eens over na om een flinke pan zelfgemaakte soep te maken met verse ingrediënten. Als je dit verdeeld in kleine porties kun je dat ook nog eens makkelijk meenemen naar je werk. Even opwarmen in de magnetron en je hebt een heerlijk verantwoord tussendoortje!