Afvallen met shakes? Dit is waarom het een ongezonde afrader is!

  • Categorie: Gezondheid
  • 4 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
afvalshakes

Afslanken of afvallen met behulp van shakes is een behoorlijk ongezonde afrader. Tegenwoordig willen we snel gewicht verliezen, maar met shakes gaat dat ten koste van jouw gezondheid. Toch zijn de zogenaamde dieet shakes behoorlijk in trek omdat je er in een relatief korte periode veel gewicht mee kan verliezen. Echter, dit resultaat is niet langdurig zodat je binnen de kortste keren weer terug bent op je oude gewicht.

Daarbij hebben shakes nadelige gevolgen voor jouw lichamelijke gesteldheid en is het daarmee dus echt een ongezonde afrader. Buiten het feit om dat ze vaak bomvol zitten met toegevoegde en schadelijke zoetstoffen, mist jouw lichaam ook essentiële voedingsstoffen. Wil je weten waarom afvallen met shakes een ongezonde afrader is? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waarom is afvallen met shakes zo ongezond?

Als je op je lijn wil letten door middel van het eten van shakes, dan is het belangrijk om te weten wat er in de meeste shakes zit, en vooral wat niet. Een gezond en gevarieerd eetpatroon is belangrijk als je gewicht wilt verliezen en op jouw streefgewicht wil blijven. Daarbij moeten we ons lichaam voorzien van voedingsstoffen die voor het lichaam van groot belang zijn om optimaal te kunnen functioneren.

Afvallen met shakes is niet alleen ongezond, maar je onthoudt jezelf ook nog eens van de broodnodige bouwstenen voor jouw gesteldheid. Dit kan flinke nadelige gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Als je gebruik wilt maken van shakes om gewicht te verliezen, dan krijg je veel eiwitten binnen. Bijna alle shakes zitten hier namelijk vol mee. Eiwitten zijn op zich niet ongezond, maar overdaad schaadt. Doordat dieet shakes vol zitten met eiwitten is er geen plaats meer voor vitamines en mineralen.

Ook koolhydraten krijg je door afvallen met shakes te weinig binnen. Een goede balans van eiwitten, vetten en koolhydraten zijn namelijk zeer belangrijk als je gezond wil leven en verantwoord wil afvallen. Shakes zijn een ongezonde afrader omdat het hoge gehalte aan eiwit ook nog eens belastend is voor jouw nieren en lever. Daarnaast worden deze maaltijdvervangers ook nog vaak voorzien van namaak suiker, oftewel zoetstoffen. Het heeft een andere naam, maar malto-dextrine is wel degelijk een suiker. Ongezond dus!

5 redenen waarom shakes niet gezond zijn als je wilt afvallen

Ons lichaam heeft niet voor niets calorieën nodig om goed te kunnen functioneren. Als je je bedenkt dat sommige maaltijd shakes verdeeld over de dag nog geen 1000 calorieën bevatten, dan is het niet zo raar dat afvallen met shakes zeer ongezond is.

Doordat je je met de inname van shakes weerhoudt van veel voedingsstoffen, gaat jouw lichaam in de zogenaamde overleving-stand. Op het moment dat je wél weer normale voeding binnenkrijgt, zal het lichaam er alles aan doen om het tekort weer bij te vullen. Resultaat; je zult weer snel op jouw oude lichaamsgewicht terugvallen. Afvallen met shakes is dus een ongezonde afrader. Wil je weten waarom? Hieronder volgen 3 niet te missen redenen:

Shakes zijn geen complete maaltijdvervangers

Zoals soms wel beweerd of gedacht wordt, kun je shakes om af te vallen niet gebruiken als complete maaltijdvervangers. Ze bevatten gewoonweg te weinig macronutriënten zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat we ons uiteindelijk slap gaan voelen met veel nadelige gezondheidsproblemen als gevolg.

Ook vitaminen en mineralen zijn van groot belang voor ons lichaam. Hierdoor functioneren onze organen goed en helpt het ons zo om op een verantwoorde manier gewicht te kunnen verliezen. Shakes hebben vaak veel te weinig of zelfs geen toevoegingen van vitamine C en D. Niet echt een verantwoorde manier van afvallen dus.

Afvallen met shakes? Ze zitten boordevol suikers, eiwit en koolhydraten

Er zijn heel veel dieet shakes die beweren dat het complete vervangers voor de maaltijd zijn, maar in feite krijg je dus een heleboel eiwitten, koolhydraten en niet te vergeten suikers binnen. Als je je bedenkt dat een shake van 100 gram voor 45 gram uit suiker bestaat, dan weet je nu waarom shakes een ongezonde afrader zijn als je gewicht wilt verliezen.

Deze dieet shakes zijn dus niet alleen volkomen zinloos, maar hebben ook nog eens een nadelig effect op jouw bloedsuikerspiegel. Door de toevoeging van de enorme hoeveelheid suiker in deze shakes, komt jouw vetverbranding dus nooit op gang. Afvallen met shakes vergroot tevens de kans op diabetes. Ongezond en zonde van het geld!

Hoofdpijn, lusteloosheid en darmkrampen door afvallen met shakes

Nu je weet dat afvallen met shakes een ongezonde afrader is, kun je je vast iets voorstellen bij de ernstige medische klanten die het gebruik van deze maaltijdvervangers teweeg kan brengen. Ons lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen blijven functioneren.

Doordat shakes om af te vallen doorgaans gebaseerd zijn op eiwitten en koolhydraten kunnen daardoor langdurig gebruik ernstige klachten uit voortkomen. Wat dacht je van hoofdpijn of darmkrampen? Ook gluten intolerantie komt veel voor bij het gebruik van shakes met tarwe. Dit graan zorgt namelijk voor enorme pieken in de bloedsuikerspiegel. Symptomen zijn onder andere diarree, een opgeblazen gevoel en lusteloosheid.

Door symptomen als diarree ligt zelfs het gevaar van uitdroging op de loer! Afvallen met shakes komt tevens jouw energiepeil niet ten goede. Jouw lichaam krijgt onvoldoende energierijk voedsel binnen, waardoor het niet optimaal kan functioneren en je uiteindelijk oververmoeid raakt.

Wil je toch een gezonde shake die de calorie inname kan beperken? Maak hem dan zelf van lekkere vruchten, groenten en fruit. Hierdoor weet je zeker dat je geen ongewenste voedingsstoffen binnenkrijgt en kun je de suiker écht achterwege laten. Drink een shake lekker als tussendoortje, maar gebruik hem zeker niet als complete maaltijdvervanger.